Vuilnisbakken voor kinderen

27/06/2018 - 16:13

Al te vaak zien we zwerfvuil zoals koekpapiertjes rondslingeren, zelfs heel dicht bij geplaatste vuilnisbakken. Vorig jaar, bij de start van de zomervakantie, plaatste de stad daarom 7 kindvriendelijke vuilnisbakken bij enkele speelpleinen. We proberen kinderen zo onbewust te overtuigen om hun snoep- of koekpapiertje, brikje, ... in de straatvuilnisbakken te gooien.

Vuilnisbakken voor kinderen

Wat is het voordeel van deze pinguïnvuilnisbakken?

  • De hoogte is aangepast aan die van kinderen. Zo kunnen ze zelf hun afval gemakkelijk in de vuilnisbak gooien!
  • Ze kregen de vorm van een pinguïn. De leuke kleur en vorm zorgen ervoor dat kinderen sneller geneigd zijn om hun afval effectief in de vuilbak te gooien.
  • Ze zijn robuust gebouwd, zodat ze tegen een (spelend) stootje kunnen.
  • De vuilnisbakken zijn voorzien van een gemakkelijk uitneembare binnenbak. Zo gaat het ledigen van de vuilnisbak vlot voor onze stadsmedewerkers.
  • De vuilnisbakken zijn goed afwasbaar. We kunnen zo de vuilnisbakken zelf ook net houden!

Werkt dat wel, zo'n kindervuilnisbak?

Tijdens het proefproject werden 7 pinguïns geplaatst, verspreid over 4 speelpleinen. Het gebruik van deze vuilnisbakken werd opgevolgd door de mensen die de vuilnisbakken ledigen.

De kindvriendelijke vuilnisbakken werden goed gebruikt. In de meeste gevallen werd er weinig tot geen zwerfvuil achtergelaten!

Daarom worden de pinguins dit jaar zeker terug ingezet én gaan we zelf over tot de aankoop van 9 extra pinguïns.

  • Zo kunnen we ze op meer vaste locaties gebruiken.
  • Op een aantal speelpleinen in woonwijken zullen we ook werken met een zomeraanbod pinguïnvuilnisbakken. Tijdens de zomer zullen deze vuilnisbakken nuttig ingezet worden op druk bezochte speelpleintjes.

We doen aan iedereen ‘groot en klein’ een warme oproep om de pinguïns te gebruiken zodat de speelpleintjes en groene zones er net bij blijven liggen.

Samen maken we Roeselare net!