Waarom? Daarom!

Algemene misvattingen over zwerfvuil & sluikstort

De meeste mensen bedoelen het goed en zullen dan ook nooit bewust zwerfvuil of sluikstort veroorzaken. Helaas is het niet altijd voor iedereen even duidelijk wat al dan niet toegelaten is, waardoor er soms per ongeluk toch schade of overlast veroorzaakt wordt. Hier vind je alvast enkele van die misvattingen of onduidelijkheden terug, mét hun antwoord.

Waarom staan er geen vuilnisbakken in een bos?

 • Heel wat vogels en knaagdieren duiken in vuilnisbakken om etensresten te vinden. Ze trekken het afval er dus weer uit, waardoor er zwerfvuil rond de vuilnisbakken ontstaat.
 • Kort gezegd: een vuilnisbak in een bos lost het zwerfvuilprobleem niet op, maar verergert het net.

Tip! Neem altijd je afval weer mee naar huis, of stop je eten en drank in herbruikbare flessen en doosjes. Op die manier draag je mee bij tot een propere en gezonde natuur.

Waarom mag je geen fruitafval op de grond gooien?

 • Organisch afval is minder schadelijk dan pakweg plastic, maar toch duurt het even voor het afval volledig afgebroken is.
 • Rottend fruit stinkt en trekt vogels en ongedierte aan.

Tip! Gooi je fruitafval in de openbare vuilnisbak of nóg beter, neem het mee naar huis en gooi het daar bij het gft-afval of op de composthoop.

Waarom mag je geen glas naast een glascontainer plaatsen?

 • De belangrijkste reden: vuil trekt vuil aan. Het start met één of twee flessen naast de container, die er dan makkelijk tien worden.
 • Glas langs de container trekt ongedierte aan.
 • Het zorgt voor extra werklast. De glascontainers worden machinaal leeggemaakt, maar het glas ernaast moet manueel worden opgeruimd.

Tip! Laat je glas niet achter naast een container, maar zoek een andere container of breng het glas naar het recyclagepark. Of - nog beter - meld dat de container vol is (de gegevens vind je meestal makkelijk terug op de containers), neem je leeggoed weer mee naar huis en kom later even terug.

Waarom vind je geen vuilnisbakken in een woonwijk?

Vuilnisbakken in woonwijken trekken makkelijk huishoudelijk afval aan en dat willen we uiteraard vermijden.

Tip! Gooi je afval niet op de grond als je geen vuilnisbak vindt, maar neem het mee naar huis. Je omgeving zal je dankbaar zijn.

Waarom mag je geen gras in de natuur gooien?

 • Gedumpt gras heeft nadelige gevolgen voor het milieu: gras beïnvloedt de bodem, waardoor het ecosyteem in de war geraakt.
 • Dieren kunnen er ziek van worden.
 • Het brengt ook extra werklast met zich mee: het gedumpte gras moet namelijk zo snel mogelijk worden opgeruimd.

Tip! Dump je gras niet in de natuur of bermen, maar composteer het of breng het als mulchlaag aan tussen je planten. Dat verhindert dan ook weer dat er onkruid tussen kruipt.

Waarom mag je geen kleding naast een kledingcontainer plaatsen?

 • Vuil trekt vuil aan. Wat start met drie zakken, eindigt al snel met een hoop andere zakken die erbij worden geplaatst.
 • Het doet geen goed aan de kwaliteit van je kleren. Een fikse regenbui of windvlaag kan het tweede leven van je kledij serieus dwarsbomen.
 • Het brengt extra werklast met zich mee. Textielcontainers worden machinaal leeggemaakt, maar al het textiel dat naast de containers belandt, moet manueel worden opgeruimd.

Tip! Neem je zakken mee naar huis als de container vol is of rij door naar een volgende container. Misschien kan je je kleren ook naar een tweedehandszaak brengen of ze online verkopen, wie weet verdien je er dan nog iets aan!